Clădirea Facultăţii de Litere a UBB se află pe lista revendicărilor Bisericii Romano-Catolice. Rectorul Aurel Pop spune că, atât timp cât imobilul este folosit pentru învăţământ, Biserica nu îl solicită.
Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) se află pe lista clădirilor revendicate pentru retrocedare către foştii proprietari, conform unei analize guvernamentale. Mai exact, se revendică două clădiri ale universităţii, cea în care funcţionează Facultatea de Litere (fost liceul de fete deţinut de Biserica Romano-Catolică), pe strada Horea din Cluj-Napoca şi de castelul de la Arcalia, judeţul Bistriţa-Năsăud, solicitat de către descendenţii familiei de nobili maghiari Bethlen. În prezent, pe domeniul revendicat de urmaşii familiei Bethlen funcţionează un renumit parc dendrologic, folosit drept centru pentru tabere studenţeşti.
În privinţa clădirii Facultăţii de Litere, rectorul UBB spune că situaţia nu este alarmantă. "Din punctul meu de vedere, situaţia e foarte bună, pentru că mai multe probleme litigioase s-au rezolvat deja de-a lungul timpului. Universitatea, posedând în Cluj câteva zeci de clădiri, sigur că a mai rămas cu anumite probleme din acest punct de vedere, dar ele se rezolvă amiabil sau pe calea justiţiei. Din câte ştiu eu, o problemă e legată de clădirea de pe strada Horea, unde funcţionează Facultatea de Litere şi în legătură cu care sunt anumite discuţii cu Biserica Romano-Catolică. Problemele sunt pe cale de a fi rezolvate pe cale amiabilă", a spus Aurel Pop, rectorul UBB.
Pe de altă parte, parcul de la Arcalia este obiectul unui litigiu vechi de mai mulţi ani, pe rolul instanţelor bistriţene, între Ferenc Atzel, descendent al familiei Bethlen şi UBB. Domeniul, cu o suprafaţă de 16,5 hectare, a fost preluat în 1947 de către stat, iar castelul a fost transformat în magazin sătesc, în staţiune de maşini agricole, apoi în tabără pentru pioni