La o luna de la alegerea sa, Papa Francisc si-a anuntat prima decizie majora de guvernare. Este vorba de crearea unui grup format din opt cardinali, printre care un coordonator si un episcop ca secretar, pentru "a-l consilia in guvernarea Bisericii universale si pentru a studia un proiect de revizuire a Pastor Bonus" - Constitutia privind Curia Romana lansata de Papa Ioan Paul al II-lea in 1988.
Prima reuniune "colectiva" va avea loc in octombrie, desi "Sanctitatea Sa este inca de pe acum in contact" cu acesti cardinali, scrie cotidianul catolic Avvenire. Este vorba de un pas important pentru Biserica, intotdeauna chemata de Papa Francisc sub semnul evolutiei, mai degraba decat al revolutiei. Pe fondul perspectivei colegialitatii, Biserica universala este dotata cu ceea ce pare a fi un consiliu autentic - chiar daca termenul corect care il defineste este de "grup" - in care sunt reprezentate toate continentele, chemate in jurul ei de Episcopul Romei.
Este inca devreme sa se spuna cum va functiona sau ce va implica grupul, dar in mod sigur nu va fi un fel de "super-Curie", avand in vedere ca grupului nu i se vor atribui sarcini de guvernare, nici decizionale. Ceea ce se poate evidentia este tabloul de ansamblu al alegerii Papei Francisc, care, dupa cum s-a mentionat anterior, ar trebui sa vorbeasca de evolutie, mai degraba decat de revolutie.
Anuntul vine ca un demers asteptat, nu un soc brusc, iar intr-un fel chiar anuntat de Suveranul Pontif insusi in prima sa aparitie in Loja Binecuvantarilor, la ceva mai mult de o ora dupa alegerea sa, prezentandu-se drept Episcopul Romei si niciodata pronuntand cuvantul Papa. O alegere precisa care, prin trimiterea la insasi temelia ministerului petrin, a aratat o valenta profunda in directia dubla de colegialitate si ecumenism - o valenta sesizata imediat de Patriarhul Ecumenic al Con