Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU Slatina, cel mai mare „consumator” de vaccin antitetanic, a rămas fără produs, care nu se mai găseşte nici la importatori.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina nu mai poate asigura pentru Unitatea de Primiri Urgenţe vaccin antitetanic nici din import. Cele două firme care au contract cu unitatea au anunţat că nu mai găsesc la producător cantităţile solicitate, astfel că ultima tranşă de vaccin a fost adusă la Slatina în luna ianuarie a acestui an. De atunci s-a tot „tras” de dozele existente, fiind chiar zile în care la UPU nu a fost disponibil produsul.
„Situaţia nu este proprie spitalului nostru, nici în Bucureşti nu se găseşte, pentru că am trimis pacienţi şi acolo. Am mai primit acum ceva doze de la DSP, însă avem nevoie, în medie, de 500 de fiole lunar, pentru că la noi vin pacienţi din tot judeţul, cu plăgi de tot felul, cu înţepături, tăiaţi, înjunghiaţi, iar un produs care să înlocuiască acest vaccin nu există. Când se producea la Institutul Cantacuzino, era mult mai simplu, comandam şi pleca maşina să aducă”, a declarat medicul coordonator al Unităţii de Primiri Urgenţe, Ecaterina Buzău.
De fapt, problemele au început încă de la sistarea producţiei de vaccin la Institutul Cantacuzino, în urmă cu aproximativ doi ani, când nu s-a mai putut furniza VTA. De atunci, dozele din import sunt aprovizionate, când este posibil, şi cu preţuri de 10 ori mai mari, de la 4 lei ajungându-se la peste 40. Necazul mare este că întreg judeţul îşi punea speranţele în spitalul judeţean, pentru că în cei doi ani au tot existat sincope în aprovizionare în celelalte spitale. Speranţa poate veni de la minister, care a anunţat că centralizează necesarul din judeţe pentru o achiziţie centralizată.