* Cîţu: "Nu avem consultanţă pentru investiţii în afara băncilor"
Piaţa noastră de artă nu este atât de mare încât să justifice crearea unui serviciu de consultanţă în acest domeniu, consideră analistul economic Aurelian Dochia.
Domnia sa, care este de părere că cei care investesc în artă sunt deja cunoscători, ne-a precizat: "Nu cred că avem o piaţă atât de mare încât să prindă viaţă un segment specializat de consultanţă în domeniul artei. Există investitori în artă, dar vor rămâne la nivel individual. Aceşti investitori au deja relaţii, ştiu ce apare pe piaţă, sunt cunoscători în domeniu".
Potrivit unui studiu realizat de Deloitte, se pare că, pe piaţa internaţională, lucrurile stau diferit.
Cercetarea arată că, pe fondul incertitudinii economice, interesul investitorilor migrează de la acţiuni şi obligaţiuni spre active fixe, iar cererea pe piaţa obiectelor de artă creşte. În acest context, la nivel global se conturează un nou palier de servicii profesionale, axat pe consultanţa financiară în domeniul artei.
Raportul Deloitte, ce reprezintă opiniile a peste 200 de bănci private, colecţionari de artă şi galerii, arată că, odată cu dezvoltarea pieţei globale de profil, obiectele de artă devin o categorie aparte de active.
Aurelian Dochia opinează că este foarte costisitor pentru o bancă să-şi deschidă servicii de consultanţă în artă.
La rândul său, analistul economic Florin Cîţu ne-a spus că în ţara noastră nu există încă servicii individuale de consultanţă pentru investiţii.
Domnia sa opinează: "Este ciudat ca o bancă să ofere consultanţă pentru investiţii, întrucât sfaturile pe care aceasta le oferă pot fi subiective, având în vedere că oferă acest serviciu pe un produs al său".
"În mod normal, ar trebui să existe consultanţă financiară în afara băncilor, dar, în prezent, noi nu avem aşa ceva. Singurii econo