Cheltuielile militare din întreaga lume au scăzut în 2012 în comparaţie cu anul precedent, prima scădere înregistrată în acest domeniu din 1998, potrivit unui raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI), publicat luni.
Fenomenul se explică îndeosebi prin tăierile bugetare din domeniul apărării din partea ţărilor occidentale, în timp ce China şi Rusia au alocat fonduri suplimentare, a subliniat SIPRI, organizaţie cu sediul la Stockholm.
"Suntem martorii a ceea ce ar putea fi începutul unei deplasări a cheltuielilor militare mondiale dinspre ţările bogate occidentale, înspre regiunile emergente", a explicat Sam Perlo-Freeman, director al programului SIPRI pentru cheltuieli militare şi producţie de armament.
"Politicile de austeritate şi retragerea din Afganistan au dus la reducerea cheltuielilor primelor, în timp ce fondurile alocate din creşterea economice continuă să se mărească în alte părţi", a subliniat organizaţia.
Excluzând inflaţia, cheltuielile militare mondiale au scăzut cu 0,5% în comparaţie cu 2011, ajungând la 1.750 de miliarde de dolari (1.330 miliarde de euro) în 2012, potrivit SIPRI.
În acelaşi timp, China şi Rusia şi-au crescut bugetele pentru apărare cu 7,8% şi respectiv 16%.
În regiunile în care tensiunile sunt de mult timp puternice, cheltuielile militare sunt şi ele în creştere, precum în Orientul Mijlociu (8,4%) şi Asia (3,3%).
Pentru Statele Unite, care trec pentru prima dată de la dispariţia URSS la sfârşitul anului 1991, sub pragul de 40% din cheltuielile militare mondiale, din cauza diminuării sumelor alocate operaţiunilor de război, înregistrând o scădere de 6% în 2012, precizează SIPRI, potrivit căreia această tendinţă ar trebui să continue şi în 2013.
"Totul arată că în următorii doi sau trei ani cheltuielile militare pot continua să scadă, cel puţin până la retr