Forma actuală a Legii electorale a adus judeţului Constanţa nu mai puţin de şase senatori şi 12 deputaţi în Parlamentul României. Unii, deşi la primul lor mandat de parlamentar, s-au acomodat rapid cu noul lor ,,serviciu” şi au învăţat care le sunt atribuţiile şi ,,armele” pe care le au la dispoziţie pentru a interveni în rezolvarea unor probleme generale sau specifice circumscripţiilor pe care le reprezintă. Alţii, chiar dacă au vechime ,,în câmpul muncii parlamentare” nu reuşesc să se ,,reactiveze”. În această categorie l-am putea încadra pe senatorul PSD Alexandru Mazăre – aflat la al treilea mandat de parlamentar (un mandat de deputat şi două de senator) şi pe deputatul UDTR Ibram Iusein – aflat la al treilea mandat de deputat. Chiar dacă au trecut mai bine de patru luni de la revenirea în Legislativ, cei doi n-au la activ decât o luare de cuvânt în plenul Camerelor în care activează şi aceasta prilejuită de depunerea jurământului.
Tot în categoria parlamentarilor inactivi îi putem încadra şi pe deputaţii Victor Manea (PNL) şi Varol Amet (UDTTMR), care, în afara depunerii jurământului, nu au iniţiat nicio propunere legislativă, n-au adresat nicio întrebare şi n-au făcut nicio interpelare, deşi în colegiile sau circumscripţiile în care au fost aleşi sunt destule probleme ce ar putea fi aduse în atenţia ministerelor de resort pentru a fi soluţionate.
Toţi cei menţionaţi ar putea invoca fie faptul că încă se documentează pentru a face diverse demersuri, fie că activitatea în comisiile de specialitate în care lucrează nu este cunoscută opiniei publice, deşi le ocupă tot timpul. Şi totuşi, prin votul acordat, alegătorii şi-au manifestat încrederea în ei şi continuă să spere că nu vor fi dezamăgiţi de alegerea făcută.
Forma actuală a Legii electorale a adus judeţului Constanţa nu mai puţin de şase senatori şi 12 deputaţi în Parlamentul României. U