Acum 10 ani lucrurile erau destul de clare: în general de pe telefonul mobil iniţiam şi primeam apeluri şi trimiteam SMS-uri, filmele le priveam la televizor - ori de pe un DVD, ori de pe cablu -, intram pe internet sau ne jucam pe computerul personal sau dintr-un internet-cafe. Dar acum?
Telefonul nu mai e doar telefon. Între telefon şi computer a mai apărut încă o barieră: tableta. Televizorul nu se mai conectează doar la cablu, ci şi la net, iar conţinutul poate veni de la companii care n-au nicio legătură cu furnizorii din telecom. Durata de viaţă a bateriei pentru telefonul mobil continuă să fie o problemă, mai ales că acum de pe gadget putem vedea filme sau TV live, putem să ne jucăm, să citim ştiri şi, să nu uităm să vorbim sau să trimitem un mesaj, dar nu neapărat prin SMS.
Lucrurile s-au schimbat enorm, iar telefonul mobil este tot mai mult o poartă de acces spre informaţii şi divertisment, spun şi reprezentanţii Google, o companie americană fondată în urmă cu 15 ani, care acum domină (şi) piaţa locală de căutare pe internet. Conform datelor Statcounter.com, 97% din căutările pe net din România de pe computere sunt realizate via Google, iar căutările realizate prin motorul de căutare de pe smartphone-uri ajung la 99%. Gestionând zilnic zeci de milioane de căutări de la utilizatorii din România, Google a observat cum căutările de pe smartphone-uri au urmat o tendinţă de creştere accelerată, spune Doina Costache, industry manager la subsidiara locală a companiei americane.
„La jumătatea anului trecut aproximativ 7% din totalul căutărilor erau cele generate de pe echipamente mobile. Evoluţia este într-adevăr una accelerată şi în prezent am ajuns undeva spre aproape 15% din totalul căutărilor să fie de pe mobile. Creşterea de la an la an este în continuare accelerată pe mobile prin comparaţie cu căutările de pe computerele deskto