Medicii de aici cred că problema aglomeraţiei din UPU s-ar putea rezolva birocratic.
La finalul săptămâni trecute, peste 200 de ieşeni au ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului “Sfântul Spiridon”, majoritatea prezentând etilism acut. Medicii au afirmat că sunt depăşiţi de numărul mare de urgenţe care se prezintă, deşi multe ar putea fi rezolvate în ambulatorii sau la medicul e familie, mai ales atunci când este vorba despre persoane cu probleme cardiovasculare.
Aglomeraţia din UPU ar putea fi rezolvată dacă în România s-ar recunoaşte urgenţa în psihiatrie. “În UPU sunt suficienţi medici, dar problema este spaţiul redus, care nu ne permite să ne desfăşurăm corect activitatea. Suntem supraaglomeraţi, iar în cazurile extrem de grave este dificil să intervenim prompt din cauza spaţiului foarte mic”, a declarat dr. Gabriel Perianu, medic primar de urgenţă. Potrivit acestuia, într-o gardă ajung în jur de 180 de persoane, iar uneori chiar 250, circa 40% reprezentând pacienţi cu etilism acut.
O soluţie pentru reducerea aglomeraţiei în UPU ar fi modificarea legislaţiei şi recunoaşterea urgenţei în psihiatrie. Deşi aproape zilnic la Spitalul “Socola” sunt aduse persoane care au consumat băuturi alcoolice şi care devin agresive, în România psihiatria nu reprezintă o urgenţă. Conducerea Spitalului “Socola” a făcut numeroase memorii la Ministerul Sănătăţii, pentru rezolvarea acestei probleme, însă degeaba. “Urgenţa psihiatrică este situaţia în care se află o persoană a cărei stare psihică caracterizată de semne şi simptome indicatoare de agresivitate impune parcurgerea unui algoritm diagnostic şi terapeutic riguros, care este acordat în spitalul nostru”, a declarat dr. Andreea Szalontay, director medical al Spitalului de Psihiatrie.
Dacă urgenţa în psihiatrie ar fi recunoscută, aglomeraţia în UPU nu ar mai fi atât de mare, deoarece pacienţii bă