Sezonul răcelilor a trecut, dar tu ai rămas cu o tuse deranjantă care nu trece cu ceaiuri sau cu clasicele siropuri? Află care ar putea fi cauzele tusei persistente şi cum poţi scăpa de ea.
Virusurile, cele mai frecvente cauze
Una dintre cele mai frecvente cauze ale tusei o reprezintă infecţiile virale ale căilor respiratorii, adică răcelile rebele sau gripa. O tuse seacă, iritantă, care nu se manifestă permanent, dar care reapare din când în când, poate semnala o afecţiune respiratorie comună: bronşita cronică. Aceasta evoluează treptat către o tuse productivă (cu secreţii) şi este însoţită de febră mică. Alte cauze pot fi infecţiile din sfera ORL, de la faringită, laringită până la sinuzită.
Poate semnala astmul
Tusea persistentă, care nu trece cu niciunul din tratamentele clasice, poate semnala instalarea astmului. Persoanele care suferă de această boală au o inflamaţie şi o sensibilitate exagerată a bronhiilor (cele două ramificaţii care fac legătura dintre căile aeriene superioare şi plămâni). Din cauza acestei inflamaţii, în momentul în care astmaticul intră în contact cu un factor alergen, se declanşează tusea. Odată cu tusea, apare însă şi dificultatea de respiraţie şi senzaţia de sufocare.
Bronhiolita, specifică celor mici
În cazul copiilor, tusea apare cel mai adesea din cauza unei infecţii acute de origine virală la nivelul plămânilor (bronhiolita). Aceasta debutează printr-o banală răceală, care se complică apoi cu o tuse seacă şi iritantă. Copiii cu bronhiolită prezintă treptat o agravare a tusei care devine, încet-încet, productivă şi care cauzează un blocaj serios al căilor respiratorii. În plus, respiraţia copiilor cu această afecţiune este însoţită de un suflu neobişnuit. Cu ajutorul tratamentului potrivit, simptomele ar trebui să dureze şapte-opt zile.
Inima, rol esenţial în respiraţie
Insuficienţa cardia