Specialiştii americani spun că ne putem planifica multe dintre activităţile zilnice cu ajutorul cronobiologiei, putând identifica orele ideale pentru sex, studiu, somn. Pe de altă parte, cercetătorii irlandezi s-au focalizat doar asupra momentului potrivit când sexul are un efect semnificativ asupra stării generale de sănătate.
Studiile Asociaţiei de Cronobiologie şi Cronoterapie din SUA au oferit un model de planificare interesant. Cronobiologia studiază ritmurile circadiene (termen preluat din latină, de la circa - aproximativ şi diem - zi). Aceste ritmuri definesc schimbările fizice, mentale şi comportamentale din corp, care urmează un ciclu de 24 de ore.
TOP 3 RECOMANDĂRILE EDITORILOR: EXCLUSIV EVZ. Victor Ciutacu vorbește, la Interviurile 2+1, despre salariul de la RTV | VIDEOAfacerile lui Nelu Iordache au intrat în picajBiserica unde preoții rup blestemele vrăjitoarelor
Secreţia hormonului fericirii
Responsabile de schimbări sunt ceasurile biologice, grupuri de molecule în interacţiune, din plămâni, ficat, pancreas, splină, piele, esofag şi timus. Orologiile mici sunt sincronizate de un "ceas de control" din creier - un grup de celule nervoase din vecinătatea zonei unde nervii optici se încrucişează. În funcţie de lumina primită de ochi, ceasul de control poate hotărî sporirea cantităţii de melatonină, hormonul somnolenţei. Tot în funcţie de oră se activează şi secreţia hormonului fericirii, care oferă o stare de spirit bună. Chiar şi secreţia de testosteron are loc la ora 9.00 dimineaţa.
Între 9 şi 10 dimineaţa
În jurul orei 6.45 are loc cea mai rapidă creştere a presiunii sângelui, iar corpul se pregăteşte pentru trezire. La ora 7.00, nivelul de cortizol, hormonul care răspunde la stres, este cel mai ridicat. Între orele 9.00 şi 10.00, corpul începe să producă hormoni sexuali, aşa că este un moment potrivit pentru o partidă