Pierderile generate de companiile în insolvență la nivelul lui 2012 au ajuns la 19% din PIB, numărul dosarelor noi fiind în creștere de la an la an. Reprezintă acest fenomen un risc sistemic pentru economia reală?
«Insolvențele au început să devină nedigerabile. A se vedea cazul Mechel, care trage după sine o întreagă serie de firme din industria dezvoltată pe orizontală de această mare companie“, afirmă Cristian Ionescu, country manager Expense Reduction Analysts.
Deci, în afara companiilor care și-au dezvoltat afacerile pe lângă un astfel de colos, principalii perdanți ai insolvențelor sunt statul, băncile comerciale care înregistrează credite neperformante, furnizorii care marchează pierderi de cash și angajații care rămân fără loc de muncă și determină scăderea cererii la nivel macroeconomic. Statul, în schimb, înregistrează o dublă pierdere - din necolectarea taxelor și impozitelor, dar și din plata asigurărilor de șomaj către angajații disponibilizați în urma acestor proceduri.
De altfel, Autoritatea Națională pentru Administrarea Fiscală (ANAF)arată că veniturile colectate la buget în primul trimestru din 2013 au avut o evoluție ușor sub așteptări, tocmai pentru că „există un număr ridicat de agenți economici care înregistrează pierdere netă, situație care conduce la diminuarea impozitului pe profit(în scădere cu 10,19% în termeni nominali în 2013 față de 2012) datorat în anul curent ca urmare a exercitării dreptului legal de deducere a pierderilor fiscale din ultimii cinci ani“. Mai mult, premierul Victor Ponta explică scăderea veniturilor bugetare din colectarea impozitului pe profit și prin numărul mare al societăţilor comerciale intrate în insolvenţă.
Cât pierde economia din insolvențe
Potrivit datelor furnizate de Arin Stănescu, președintele Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR) și partener R