Profesorul Gheorghe Irimia (foto), de la Colegiul Național “Roman-Vodă”, a obținut pentru a cincea oară Marele Premiu al Simpozionului Național “Ștefan Procopiu”.
Pentru a cincea oară în ultimii zece ani, Marele Premiu al Simpozionului Național “Ștefan Procopiu”, organizat la Piatra Neamț – care, în acest an, s-a bucurat și de participări de peste hotare – a revenit unei lucrări coordonate de profesorul Gheorghe Irimia, de la Colegiul Național “Roman-Vodă”. Dispozitivul pentru care profesorul romașcan a fost premiat în acest an, prezentat în concurs de elevii Amira Voinovici și Marin Trofin, se numește “Aparat folosit la măsurarea câmpului magnetic uniform” și poate fi folosit cu succes în activitățile de laborator de la orele de fizică. De altfel, toate aparatele și dispozitivele gândite de profesorul Irimia și realizate, apoi, cu ajutorul elevilor își au locul în laboratorul de fizică și sunt folosite la clasă de elevi. Pentru unul dintre acestea, cel care a inaugurat seria, “Dispozitiv folosit la studiul mișcării oscilatorii”, a primit și un certificat de invenție. Nu a ajuns, însă, niciodată să-l introducă în producția de serie, din cauza costurilor uriașe. După acesta au urmat “Aparatul folosit pentru studiul fenomenelor de reflexie, refracție și difracție”, “Aparatul folosit pentru determinarea exponentului adiabatic”, “Dispozitivul folosit pentru studiul legilor gazului ideal” și “Dispozitivul folosit pentru studiul fenomenelor de interferență a undelor sonore”. Toate acestea nu sunt invenții, sunt doar niște aparate construite de profesor plecând de la principii fizice și de la aparate de măsură existente deja, astfel încât copiilor, în laborator, să le fie evidente fenomene din fizică.
“Este foarte important ca, în studiul fizicii, elevii să aibă acces la experimente. Toate aceste dispozitive și aparate sunt folosite la predarea di