Comuna Valea Moldovei deţine de departe prima poziţie la nivel de judeţ în ceea ce priveşte rata şomajului. Conform datelor oficiale, 29% din populaţia activă a comunei este în şomaj. Nu pentru că s-ar fi închis mari fabrici şi uzine, ci dintr-un alt motiv. Numeroşii romi din această comună sunt şomeri doar cu numele. Au nevoie să figureze în acte ca persoane în căutarea unui loc de muncă pentru a încasa venit minim garantat, alte ajutoare sociale ori alimentele de la Uniunea Europeană. Aşa a ajuns Valea Moldovei comuna ticsită cu şomeri care nu au muncit niciodată cu carte de muncă.
O primărie nouă, cochetă, cu fântână arteziană şi mulţi amărâţi care îi trec pragul
Ne-am deplasat acum două zile, joi dimineaţă, la Valea Moldovei. Primăria nouă, cochetă, cu fântână arteziană la intrare, este în total contrast cu amărâţii care vin la biroul de asistenţă socială de la parterul instituţiei. Toţi sunt romi din satul vecin, Mironu, care aparţine de comuna Valea Moldovei.
Femei cu mulţi copii, care se plâng că nu au ce mânca şi nu primesc ajutoare, dar şi bărbaţi resemnaţi că nu vor avea niciodată un loc de muncă. Se jură că sunt oameni muncitori, însă spun că nimeni nu i-ar angaja vreodată.
La primărie o găsim pe Lidia Ţucă, mamă a cinci copii, care vin lângă noi şi ne cer bani.
„Am rămas cu cinci copii, bărbatul meu a murit şi sunt necăjită, pe drumuri, vai de capul meu, nu-mi dă nimeni ajutor să fac o pomenire...”, spune femeia, care are în jur de 30 de ani.
O întrebăm de copiii de lângă ea. „Am cinci de toţi. Copiii mai merg cu cerutul, că nu au ce mânca, ce să facă? Decât să fure....”.
Un rom intelectual: „Muncesc cu ziua, nu zilnic, cum aş vrea, ci când găsesc ceva de lucru la cei care au posibilităţi”
La ghişeul de ajutoare sociale găsim şi un rom absolvent de studii superioare. Este şomer înregistrat