Heirupistic, haotic si nervos, Eugen Nicolaescu anunta masuri importante pentru sistemul sanitar, fara a vadi insa vreo strategie reala pentru acest domeniu esential, aflat in criza cronica. Unele dintre aceste masuri sunt, intr-adevar, de mult timp asteptate si ar putea reprezenta pasi importanti in directia unei autentice reforme.
Spre exemplu, este o idee foarte buna scoaterea medicilor din sistemul bugetar, unde nici macar nu aveau ce sa caute dintr-un bun inceput. Este nu numai firesc, ci si cu mult mai motivant ca ei sa castige in functie de propria performanta si munca, in baza unor contracte individuale incheiate cu spitalele, contracte care sa prevada criterii stricte de evaluare.
Acum, doi medici cu aceeasi vechime si acelasi grad profesional au acelasi salariu, chiar daca unul are doi pacienti si celalalt 20, chiar daca unul are o rata de succes dubla fata de celalalt. Asa ca, in acest moment, diferenta intre ei o face exclusiv plata informala la care pacientul este sau se simte obligat. Nimeni nu spune ca, odata cu noul sistem, coruptia din sanatate va disparea. Dar este un prim pas in aceasta directie.
Pe de alta parte, Eugen Nicolaescu nu va reusi nimic daca isi va pastra atitudinea ostila, chiar dispretuitoare fata de medici, adoptata inclusiv in privita crizei citostaticelor. "Ii verificam daca au facut comenzile la Unifarm, care sta cu stocurile si ei nu fac comenzi si spun cand apare o camera de filmat - 'stiti, noi nu avem medicamente.' De ce nu sunt medicamente? Pentru ca nu isi fac treaba", spune ministrul.
Sa zicem ca domnia sa are dreptate. Ce il impiedica atunci sa declanseze niste anchete fulger in spitalele din care lipsesc citostaticele din vina managerilor si sa ii demita urgent?
Il impiedica oare faptul ca mare parte dintre acesti manageri sunt clienti politici, care incheie cont