Incerc sa ies, incet, din hibernare. Mai intai, privesc in jur. Ma uit, uneori, la emisiunile de la televizor, ma intalnesc cu prieteni, in tara sau in Bucuresti. Cam aceleasi teme – procurori, justitie, CSM, restituiri, proprietati, controale, cheltuielile parlamentarilor, incendii, accidente de motocicleta, SMURD, din cand in cand inundatii, sosele gaurite, Oltchim, ce facea Ceausescu, ce cantarete ii placeau, cum a tradat Pacepa. Picanterii, multe stenograme, subiecte „incendiare”, „explozive”, tipe importate care sparg caramizi cu sanii, doua zile pe saptamana Suleyman, in rest seriale coreene.
In timpul asta, Europa isi devoreaza bancile, pregatind viitoarele alegeri europarlamentare, care vor duce la alegerea unei noi comisii, care va hotara cui trebuie sa-i intocmeasca MCV-uri. Economia merge prost in tara dar si in jurul nostru, China , pentru SUA, ia locul Rusiei, ca tinta strategica, Coreea de Nord joaca pocker cu marile puteri (ramane sa vedem ce va decarta). Sloganurile ce acopera interese economice trec din unul in altul – drepturile omului, minoritati, democratie, economie de piata, stat de drept, grija pentru natura („sa taiem padurile in tarile lor, nu in tarile noastre”). In timpul asta, ideologia nu prea mai joaca niciun rol, Europa se imparte in grupuri de interese (grupul de stanga si grupul de dreapta), America se imparte in cine sprijina industria de medicamente, companiile petroliere, companiile IT sau complexul militar-industrial. Lumea de dupa Razboiul Rece s-a schimbat fundamental. Regulile s-au schimbat, generatiile, mentalitatile s-au schimbat. Zonele de influenta s-au schimbat. Suveranitatea statelor s-a schimbat.
Ce intelegem noi din lucrurile astea? Ce am inteles din lucrurile care s-au intamplat in ultimii 22 de ani? Am „primit”, spre exemplu, o multime de sfaturi despre cum sa facem privatizari pentru ca, n