Conducerea Poştei Române a cerut oficiilor judeţene de poştă, printr-o adresă, să transmită până în 19 aprilie o situaţie privind numărul angajaţilor care, în 2013, intenţionează să renunţe la locul de muncă prin demisie, cu acordul părţilor sau prin pensionare anticipată.
Potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX, oficiile judeţene de poştă ar trebui să transmită numărul persoanelor care în acest an vor ieşi la pensie pentru limită de vârstă sau care intenţionează să se pensioneze anticipat ori să li înceteze contractul individual de muncă, prin demisie sau cu acordul părţilor.
“În vederea realizării la nivel de CNPR (Compania Naţională Poşa Română – n.r.) a unor analize financiare bazate pe date reale şi ţinând cont de faptul că în cursul anului 2013 vor exista situaţii de pensionare a salariaţilor la limită de vârstă, pensionare anticipată a salariaţilor şi solicitări de încetare a contractului de muncă prin demisie sau prin acordul părţilor, vă rugăm să ne transmiteţi sub formă de machetă opţiunea personalului din subordinea dumneavoastră aflat (sau care optează) pentru una dintre variantele de mai sus”, se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.
În aceeaşi adresă se menţionează că situaţia privind opţiunile angajaţilor trebuie transmisă Companiei Naţionale Poşta Română până în 19 aprilie.
Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Matei Brătianu, susţine că Poşta Română vrea să reducă timpul de lucru cu până la patru ore şi să diminueze salariile cu 25 sau 50 la sută pentru până la 6.000 de salariaţi, aceasta fiind o formă mascată de concediere colectivă.
“Reducerea timpului lucru de la opt ore la şase sau patru ore înseamnă şi salarii diminuate cu 25 sau 50 la sută pentru 4.000-6.000 de salariaţi din urban şi rural. Sunt afectaţi agenţi poştali şi factori din mediul rural, dar şi oficiante din mediul rural ş