Niciun poştaş din Vrancea nu a semnat actele adiţionale la contractul de muncă propus de conducerea Poştei Române, de la 1 aprilie. Actele adiţionale cuprind noile norme pentru poştaşi şi prevăd o scădere cu 2-4 ore a timpului de lucru pentru salariaţii din mediul rural. Această scădere a normei înseamnă implicit şi o scădere a salariului, situaţie inacceptabilă pentru poştaşi.
Poştaşii vrânceni refuză semnarea actelor adiţionale la contractul de muncă propus de conducerea Poştei Române prin care erau modificate normele de muncă. Actele adiţionale prevedeau o scădere cu 2-4 ore a timpului de lucru pentru salariaţii din mediul rural, adică o scădere a salariilor chiar şi cu 50% în anumite cazuri. Propunerea a fost considerată inaccep-tabilă de către poştaşi, care au cerut modificarea normelor şi au acuzat o concediere colectivă mascată, astfel încât angajaţii să nu beneficieze de salarii compensatorii. „Niciun factor poştal nu a semnat actele adiţionale la contractul de muncă. Acum suntem în discuţii tocmai pentru acest subiect“, a afirmat liderul de sindicat Ion Bercaru.
Camelia Iliescu, şefa Oficiului Judeţean de Poştă Vrancea, a confirmat că au fost cazuri în care, unde norma a fost mai mică, a fost redus timpul de lucru însă nu a dorit să comenteze acest subiect. „Acum ne aflăm în perioada semnării actelor adiţionale la contractele de muncă“, a afirmat Camelia Iliescu.
Reducerea timpului de lucru este rezultatul normării activităţilor poştaşilor, prin care au fost verificate distanţele parcurse de factori, de exemplu. De aici au apărut şi problemele pentru că, în mediul rural, poştaşilor nu le-au fost calculate şi distanţele parcurse la întoarcerea de la livrarea unui plic. Motivul ar fi acela că poştaşii se pot întoarce pe alte rute, lucru care nu corespunde cu realitatea, în special în zona de munte. Aici există un singur drum de ac