În fiecare an sute de ieşeni ajung la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sf. Spiridon“ din cauza postului. Pacienţii ajung cu stări lipotimice din cauza regimului alimentar restrictiv şi cu afecţiuni digestive. În acest an, foarte mulţi ieşeni au venit cu reacţii alergice determinate de aditivii din alimentele de post.
În general, aceste afecţiuni sunt de gravitate redusă, dar necesită evaluare imediată clinică, imagistică şi biologică pentru excluderea altor patologii, precum şi tratament de specialitate.
„Restricţiile alimentare din perioada postului pot avea consecinţe neplăcute asupra sănătăţii. Cele şapte săptămâni reprezintă o schimbare rapidă a regimului alimentar, în care restricţiile se asociază cu trecerea de la o alimentaţie bazată în principal pe alimente de origine animală la o alimentaţie bazată pe carbohidraţi şi vegetale. Acest comportament alimentar poate avea efecte benefice, de detoxifiere sau de eliminare a kilogramelor în plus, dar pentru unele afecţiuni poate reprezenta cauza sau factorul favorizant şi agravant“, spune dr. Tudor Ciuhodaru, medic la UPU „Sf. Spiridon“.
Regimul alimentar trebuie să fie variat
Specialiştii recomandă, în această perioadă, un regim echilibrat, care să includă proteine vegetale, spre exemplu soia, cartofi, cereale integrale, fructe, nuci, seminţe, precum şi vitamine. Regimul caloric trebuie adaptat necesităţilor organismului, trebuie să ţină cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii). Cea mai ieftină metodă este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală – pate vegetal, soia, caşcaval vegetal, – legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă.
În fiecare an sute de ieşeni ajung la Unitatea de P