Bogat în proteine, săruri minerale şi vitamine, năutul are o valoare alimentară deosebită, putând înlocui cu succes proteinele din carne.
Este unul dintre cele mai vechi alimente. Specia de năut care se cultivă în zilele noastre se numeşte Cicer Arietinum. În urmă cu cinci milenii, năutul era cultivat în bazinul mediteranean, fiind un aliment popular în rândul claselor sărace din Egipt, Grecia şi Roma. Astăzi, năutul este extrem de popular în India şi în ţările musulmane, regăsindu-se în nenumărate feluri de mâncare tradiţionale în Orientul Mijlociu, Africa de Nord, dar şi în Italia (mai ales în Sicilia) şi în Spania.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, boabele prăjite de năut au fost folosite de europeni pe post de înlocuitor pentru cafea.
Ţările cunoscute ca producătoare de năut sunt India, China, Pakistan, Mexic şi Turcia. În Europa, unde principala ţară producătoare de năut este Spania, năutul şi-a câştigat locul datorită entuziasmului europenilor pentru experienţele culinare exotice şi încercărilor de găsire a unei alternative la proteinele din carne.
Previne afecţiunile cardiovasculare şi combate constipaţia
Asemenea tuturor leguminoaselor, năutul este bogat în proteine de origine vegetală, vitamine (din grupul B), minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, seleniu), oligoelemente (oxid de fier) şi fibre.
Un atu al năutului este conţinutul bogat în fibre insolubile, care ajută la combaterea constipaţiei şi controlează pofta de mâncare, producând mult mai repede senzaţia de saţietate. Fibrele insolubile nu sunt absorbite în intestine. Ele se umflă cu apă şi curăţă intestinele.
Sărac în grăsimi, năutul joacă un rol important şi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. Consumul de năut poate reduce nivelul de colesterol rău din sânge.
Houmus, falafel, salate
Boabele de năut se pot consuma c