În ultimii trei ani, sute de cai au ajuns la abatoarele din România, bolnavi de o maladie necruţătoare, cunoscută ca „SIDA cailor”. Cum sistemul samsarilor este greu de controlat, nu se ştie exact câţi cai bolnavi au ajuns la tăiere şi de aici în conserve, rezultă dintr-o anchetă a jurnaliştilor de la Digi24.
În 2010, patru săteni din zona Homocea, cea mai mare comună vrânceană au fost arestați după ce au fost prinși că tăiau cai și-i vindeau, pe post de carne de vită, la abatoare din toată țara. Cantitatea de carne de cal găsită de anchetatori este uluitoare: 60 de tone, ținute în condiții insalubre.
Cazul a fost considerat atât de grav, încât a intrat pe fir inclusiv Serviciul Român de Informații. Samsarii au fost interceptați.
„Organele de cercetare penală s-au sesizat din oficiu în acest sens și noi am colaborat ulterior – întrucât era sub vălul clandestinității desfășurată toată această activitate – cu Serviciile Secrete, este adevărat. Și i-am prins în flagrant. La ei acasă am găsit animale tăiate. Cai tăiați, documente.
Carnea pleca în carcasă, de la Homocea în abatoarele mari. Alba Iulia, Prahova, Constanța (…). De aici pleca, de la Homocea, cu documente false, cu factură ca fiind carne de vită, ajungea la abator, era primită – zicem noi – cu complicitatea acestora, că altfel trebuia să existe o analiză, iar apoi pe piață era distribuită la marii retaileri, la un preț vădit mai mare. A ajuns în supermarketuri. Păi, marii retaileri nu aveau de unde să cumpere din altă parte, nu?”, explică Florin Țârlea, procurorul din acest caz, instrumentat de la Focșani.
Medicul veterinar Claudia Ciugudean a făcut parte din comisiile care au făcut analize în tot judeţul Alba în timpul campaniei de eradicare a bolii cunoscută drept „SIDA cailor“ sau anemie infecţioasă ecvină. Acum, este de părere că mulţi au profitat de naivitat