După decenii de conflicte, afganii încearcă să reconstruiască o ţară în care mai mult de o treime din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei, iar traficul cu opium înfloreşte. Sursa: RINGIER
Produsul intern brut per capita s-a ridicat la aproximativ 1.000 de dolari în 2012, potrivit rapoartelor CIA. Aproape o cincime dintre afgani lucrează în agricultură, iar o bună parte dintre aceştia se ocupă de cultivarea unor specii de mac, pentru a obţine opium din capsulele florilor acestora. Afganistanul produce 90% din opiumul mondial, ingredientul de bază din care se produce heroina.
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) avertizează că suprafeţele cultivate cu opium în Afganistan au crescut în acest an, pentru al treilea an consecutiv, în ciuda eforturilor de eradicare a acestor culture depuse de autorităţile internaţionale şi naţionale. În 2012, au fost cultivate 154.000 de hectare, iar în 2011 alte circa 131.000 de hectare.
Talibanii controlează traficul cu droguri
Culturile se extind în special spre sudul statului. Talibanii controlează provincia Helmand, care generează jumătate din producţia afgană de opium, şi mărec suprafeţele cultivate, se arată în raportul ONU. Anual, ei câştigă peste 100 de milioane de dolari din traficul cu opium. În document se mai arată că doar în provincia vestică Herat, situată la graniţa cu Iranul, se vor diminua suprafeţele cultivate cu mac.
Fermierii afgani sunt tentaţi să cultive mac în condiţiile în care statul nu le poate garanta securitatea, nici nu îi sprijină financiar, iar preţul macului creşte pe piaţa neagră. În prezent, costă în jur de160 de dolari.
Nici autorităţile naţionale nu par să aibă dorinţa sau capacitatea de a distruge culturile ilegale de mac. În 2013, forţele publice vor distruge circa 15.000 de hectare de culturi de mac, adică mai puţin de 10% din to