Proiectul care ne scoate copiii din case și le arată la propriu și la figurat cum să se descurce de unii singuri are nevoie de forțe proaspete
Una dintre valorile cercetașilor este munca în echipă, care-i obligă pe copii să rezolve confl ictele pe cale amiabilă
Ioana Ciocoi
Educaţie pentu viaţă, asta este deviza „Cercetaşilor României”, o organizaţie care sărbătoreşte, anul acesta, un secol de activitate.
Iar dacă în SUA, Franţa, sau Elveţia intrarea în organizaţie este un motiv de fală, în ţara noastră, cercetăşia se zbate încă să iasă din anonimat. Şi nu pentru că ar duce lipsă de doritori, ci pentru că nu sunt destui voluntari care să-i însoţească în drumeţii şi să pună pe hârtie noi şi noi proiecte. „Avem nevoie de oameni din orice domeniu dispuşi să-i coordoneze pe copii şi să vină cu idei atractive”, explică Adrian Şohania, coordonatorul Centenarului, un eveniment menit să le arate românilor că tradiţia cercetaşilor merită continuată.
Natura, cea mai bună şcoală
Concret, patrulele de cercetaşi din cele 55 de filiale locale au fost provocate să creeze o sută de proiecte, pornind de la problemele comunităţii lor. Tinerii pot alege între activităţi ecologice, caritabile sau educaţionale, urmând ca între 1 şi 7 august să campeze la Palatul Mogoşoaia din Capitală, pentru a sărbători împreună.Întrecerea nu este însă decât încă un pretext pentru a le arăta copiilor un alt tip de educaţie.
„Sunt lucruri pe care nu le învaţă la şcoală, dar care îi modelează ca oameni”, spune Ioana Ciocoi, unul dintre membrii Consiliului Director al organizaţiei. Dascăl de meserie, Ioana (51 de ani) şi-a petrecut ultimii 20 de ani printre cercetaşi, gândind proiecte şi însoţindu-i în zeci de aventuri.
„Am avut nenumăraţi părinţi care m-au întrebat ce le-am făcut copiilor lor? Că înainte erau timizi, molcomi, iar acum se descurcă