Magistratul orădean Mircea Pușcaș este acuzat că și-a negociat șpaga într-un oraș din Ungaria. „Evenimentul zilei” vă prezintă metodele prin care corupții încearcă să fie cu un pas înaintea procurorilor
1 /.
Frica de a nu cădea în plasa anchetatorilor îi face pe funcţionarii şi magistraţii corupţi să găsească noi metode pentru a nu putea fi interceptaţi şi înregistraţi atunci când încasează şpaga. În două dosare mediatizate, cu acuzaţi trimişi în judecată, procurorii au descoperit că, în timpul monitorizării ambientale, cei cercetaţi treceau graniţa şi stabileau detaliile afacerilor penale.
Fuga în vecini
Un astfel de caz este cel al judecătorului orădean Mircea Puşcaş, trimis în judecată de DNA în două dosare de corupţie. Denunţătorul, afaceristul Balla István, a discutat cu acesta să-i dea mită suma de 50.000 de euro pentru a scăpa de o condamnare de şapte ani cu executare. Detaliile au fost stabilite în staţiunea Hajduszoboszlo (Ungaria), la 70 de kilometri de Oradea. Mircea Puşcaş este acuzat că a primit prima tranşă din şpagă, 10.000 de euro, la un restaurant din Berettyojfalu (Ungaria), la 40 de kilometri de Oradea.
Într-un caz similar, în dosarul „Zahărul”, complicii fostului senator PNL Cezar Măgureanu traversau Dunărea pe la Giurgiu şi se duceau în localitatea Ruse (Bulgaria). Scăpaţi de monitorizarea serviciilor secrete şi a procurorilor DIICOT, complicii discutau relaxaţi metodele prin care zahărul era importat în România, prin mai multe firme, fără a se plăti taxele.
În alt caz, doi politişti de la Crimă Organizată, Adrian Mărgărit şi Daniel Cupe, l-au ameninţat pe irakianul Al Dulaimi cu un dosar penal, dacă nu le vor da 30.000 de euro.
În piscină
De teamă ca străinul să nu se ducă la DNA şi să aibă tehnică de interceptare montată pe haine, poliţiştii au stabilit întâlnirile cu acesta la piscina Hotelului Marri