Normele metodologice ale Ordonantei de Urgenta privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza planurilor de disponibilizare vor fi supuse spre aprobare in termen de 60 de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial.
Normele vor fi supuse spre aprobare, prin Hotarare de Guvern, de catre Ministerul Economiei si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, informeaza un comunicat al ME remis, marti, AGERPRES.
Ordonanta de Urgenta a fost adoptata marti, in sedinta de Guvern, la solicitarea confederatiilor sindicale din Romania.
Pana la data de 31 decembrie 2012 a fost in vigoare Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.116/2006, dispozitiile acesteia avand un caracter special, derogatoriu de la dispozitiile cu caracter general cuprinse in Codul Muncii, instituind masuri pentru atenuarea impactului social al proceselor de restructurare si/sau reorganizare.
Avand in vedere planurile de disponibilizare ale unor operatori economici cu capital majoritar de stat sau companii/societati nationale, a fost necesara stabilirea cadrului legal prin care se asigura protectia salariatilor, precizeaza ME.
Scopul ordonantei de urgenta adoptate este asigurarea unor masuri de protectie sociala a salariatilor disponibilizati ca urmare a reorganizarii si/sau restructurarii activitatii operatorilor economici sau intrarii in stare de insolventa in baza Legii nr.85/2006.
Prevederile ordonantei reglementeaza masurile de protectie sociala de care beneficiaza persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza unui plan de disponibilizare, din cadrul unor societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, precum si a societa