La Buzău nu au fost încă înregistrate cazuri de muşcături, însă Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş„ a înregistrat la sfârşitul săptămânii trecute 45 astfel de situaţii
Fiţi cu mare băgare de seamă când mergeţi prin iarbă sau când vă jucaţi cu câinele. Căpuşele au început să apară deja. Specialiştii preconizează că în această primăvară căpuşele vor fi mai agresive, pentru că în toamnă cazurile au fost mai rare, iar fenomenul se manifestă cu putere din două în două sezoane.
Anul trecut, în aprilie şi prima jumătate a lunii mai, peste 300 de persoane din Buzău au ajuns la spital după ce au fost înţepate de căpuşe. Aproximativ 80 dintre pacienţi au fost copii, iar unii dintre ei au fost spitalizaţi, existând suspiciunea de boală Lyme. În urma analizelor de laborator, boala Lyme a fost confirmată în cazul unei fetiţe de 13 ani, din Râmnicu Sărat, care a fost înţepată de o căpuşă în cap. Fata era elevă la Şcoala nr. 6 din Râmnicu Sărat şi s-a prezentat la medic, fiind înţepată de o căpuşă la nivelul scalpului. A fost internată la secţia infecţioase a Spitalului din Râmnicu Sărat în perioada 12-19 aprilie, s-au recoltat probe şi a fost confirmat acest diagnostic.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, Mihaela Voineagu, deocamdată nu au fost semnalate cazuri de muşcături de căpuşă. Fiţi însă cu mare băgare de seamă. Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ a înregistrat la sfârşitul săptămânii trecute 45 de cazuri de înţepături de căpuşe.
Perioada de maximă agresivitate, mai-iunie
Medicii recomandă prezentarea la medic atunci când se observă înţepături pe corp pentru că înţepăturile de căpuşă pot da boala Lyme, dar şi febră butunoasă, care se manifestă prin apariţia unor aşa-zise butoane pe piele, cu mialgii şi febră.
De asemenea, se recomandă populaţiei dis