- Inamicul natural al infectiilor -
Merisorul este un mic arbust cu frunzele mereu verzi si florile de culoare alba sau rosie, care creste in zonele muntoase de la noi din tara, de regula la marginea padurii. De ceva timp, Merisorul nostru este o adevarata vedeta a fitoterapiei, fiind foarte prezent in rafturile farmaciilor, in literatura de specialitate, dar si in... spoturile publicitare de la televiziune. Ce face atat de special acest mic arbust? In primul rand, efectul sau antiinfectios extrem de puternic. Programat de natura sa faca fata conditiilor extreme - rezista la geruri de 40 de grade, la vanturile cele mai puternice, creste pe soluri extrem de acide. Merisorul si-a dezvoltat un sistem de aparare extrem de puternic, menit sa faca fata cu succes aproape oricarei boli produse de bacterii, virusi sau fungi. Astfel, frunzele si fructele sale sunt o adevarata uzina farmaceutica, unde sunt produse niste medicamente antiinfectioase extrem de sofisticate.
Descrierea plantei
Frunzele Merisorului sunt foarte bogate in taninuri (substante puternic antibacteriene si antimicotice) si in flavonoide (substante cu efect antioxidant), fiind principalele "responsabile" de actiunea antiinfectioasa a plantei. Se recolteaza pe tot timpul anului, ele fiind mereu verzi, dar cele mai puternice efecte se pare ca le au inainte si dupa fructificatie (adica la sfarsitul primaverii si la inceputul toamnei). Dupa recoltare, care se face prin simpla rupere, frunzele se usuca in strat de grosime medie (3-4 cm) si apoi se pastreaza in pungi de hartie.
Fructele Merisorului se aseamana la forma cu afinele, insa culoarea difera. Avand la inceput o nuanta albicioasa, coloratia lor se schimba spre rosu, pe masura ce se coc. Din pacate, la noi in tara, Merisorul e... invizibil in plafaruri sau in piete, aproape int