În Vadu Izei, s-a născut recent un muzeu privat inedit. Soţii Andrei şi Rodica Trifoi şi-au transformat casa într-un colţ de Maramureş autentic. Un muzeu care vorbeşte despre tradiţiile şi identitatea zonei, dar, mai ales, o mostră despre ceea ce poate face pasiunea şi ambiţia unor oameni simpli.
Povestea soţilor Andrei şi Rodica Trifoi şi a micului muzeu maramureşean pe care l-au încropit este una inedită. Şi poate părea ciudată pentru vremurile noastre, în care am ridicat sintagme ca şi „plan de afaceri”, „timpul înseamnă bani”, „profit” şi „studiu de fezabilitate” la rang de axiome. Soţii Trifoi demonstrează contrariul: pentru a-ţi atinge visul, ai nevoie numai de pasiune şi perseverenţă. Restul vin de la sine. Iar „reţeta” a funcţionat perfect în cazul lor. Astăzi, sunt proprietarii unui „mic muzeu maramureşean” la care este aşteptat oricine, fiind primit cu ospitalitatea tipic maramureşeană. De fapt, muzeul soţilor Trifoi e probabil singurul din judeţ care nu percepe nicio taxă de intrare. Dacă vizitatorii doresc să lase ceva, o pot face, lăsând câţiva bănuţi într-o cutie. Însă familia Trifoi nu cere nimănui nimic.
Povestea muzeului a pornit de la un ticlăzău (călcător vechi). Acesta a fost primul obiect din colecţia familiei, care astăzi numără zeci, poate sute de exponate. Andrei Trifoi povesteşte: „Acum vreo 5-10 ani am găsit un călcător, un ticlăzău. Am avut un frate care a fost ofiţer superior, a venit acasă şi şi-a călcat ţinuta cu călcătorul. El a plecat în Australia, a murit în Australia şi mi-am adus aminte când am găsit călcătorul, zic: „cu ăsta a călcat frate-meu”. Şi acum e aici călcătorul. Am mai găsit apoi unul, apoi nişte mojare. După o vreme, ne-am mutat din Sighet, aici, în Vadu Izei. Mi-a venit ideea să fac o cameră rustică”. De la o cameră rustică, la o „casă rustică” nu a fost decât un pas. Toate făc