Vom explica mai jos dacă restituirea de numerar în casieria societăţii în urma deconturilor de cheltuieli întocmite de către salariaţi se face cu chitanţă sau dispoziţie de încasare. În plus, vom vedea ce se înregistrează în casierie ca document de restituire, precum şi la retragerea de numerar de la bancă şi depunerea în casierie.
Soluţia consultantului
Documentul prin care se va înregistra încasarea avansului nejustificat de la salariatul ce a fost în deplasare este chitanţa, întocmită conform formatului din OMFP 3512/2008 privind documentele financiar contabile, conform fiscalitatea.ro. Din punctul de vedere al dispoziţiei de încasare, acest document nu poate fi utilizat ca document de intrare a unor bani în casierie, ci ca document de dispoziţie, de stabilire a unei sarcini de serviciu către casier, să încaseze o sumă de bani, prezumată ca fiind corectă, prin verificările şi semnăturile persoanelor autorizate.
Chitanţa
Întotdeauna dispoziţia de încasare va trebui să fie însoţită de o chitanţă, dacă se încasează sume de la persoane ce nu sunt aferente unor livrări de bunuri sau prestări de servicii, în înţelesul OG 28/1999 privind casele de marcat fiscale. Întrebarea esenţială este dacă este obligatoriu de întocmit dispoziţia de încasare alături de chitanţă. Potrivit pct. 16 ultima teză din OMFP 3512/2008, contribuabilii pot adopta norme proprii de utilizare şi întocmire a documentelor contabile, cu condiţia să nu încalce prevederile legale. În acest sens, un răspuns general valabil nu poate fi dat, deoarece trebuie ţinut cont de natura activităţii şi structura organizatorică a societăţii.
Astfel, când prin fişele de post şi prin organizarea societăţii, casieria este distinctă de biroul financiar contabil ce stabileşte debitele salariaţilor întorşi din deplasare, iar conform responsabilităţii contractelor de m