În anul 2012 cheltuielile ţării noastre pentru armament au crescut cu circa un milion de dolari şi au constituit 21,8 milioane de dolari. Chiar şi aşa alocaţiile sunt cele mai mici din Europa, arată un raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm.
Acelaşi studiu arată că Republica Moldova alocă de trei ori mai puţin pentru înarmare decât Malta, o ţară de 70 de ori mai mică şi de 20 de ori mai puţin ca Armenia, ţară comparabilă după populaţie, teritoriu şi Produs Intern Brut.
Potrivit studiului realizat de SIPRI, cheltuielile ţării noastre pentru armament în ultimii 10 ani au constituit circa 250 milioane de dolari, de două ori mai puţin decât alocă într-un an Armenia sau Georgia, ţări comparabile ca mărime şi ca nivel de dezvoltare.
De notat că şi după cota din PIB de 0,3%, Republica Moldova este una din „codaşele", clasamentului. De exemplu România alocă 1,3% din PIB, Ucraina - 2,7%, Armenia - 3,9%, Rusia - 4,4%, iar Azerbaijan - 4,6%. Cheltuielile mondiale de armament au constituit în anul 2012 1,75 trilioane de dolari, în scădere cu 0,5%, aceasta fiind prima scădere din anul 1998, arată raportul SIPRI.
Lider mondial este SUA, care deşi şi-a diminuat cheltuielile militare cu 6%, îi revine o cotă de circa 40% din tot bugetul militar mondial. Locurile doi şi trei sunt ocupate de China şi Rusia care şi-au majorat semnificativ cheltuielile pentru armată în ultimii ani.