Istoricul şi arheologul Mircea Petrescu-Dîmboviţa, membru titular al Academiei Române şi fost director al Muzeului de Istorie al Moldovei, a încetat din viaţă la vârsta de 98 de ani, informează înaltul for cultural şi ştiinţific.
Născut în anul 1915, la Galaţi, Mircea Petrescu-Dîmboviţa a absolvit cursurile liceale în oraşul natal, după care a urmat studii de istorie, filosofie şi drept la Bucureşti, obţinând, în 1947, doctoratul în litere şi filozofie, specialitatea preistorie.
În anul 1938 şi-a început cariera universitară ca asistent onorific la catedra de Preistorie şi Arheologie a Universităţii din Bucureşti şi a urmat toate treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor şi decan la Facultatea de Istorie a Universităţii din Iaşi.
A îmbinat activitatea universitară cu aceea de cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Arheologie "A.D. Xenopol" din Iaşi şi a fost director al Muzeului de Istorie al Moldovei.
A întreprins numeroase săpături arheologice în Muntenia şi Moldova, mai ales cu privire la neo-eneolitic, perioada de tranziţie la epoca bronzului, prima şi a doua perioadă a epocii fierului, perioada formării poporului român şi evul mediu.
A participat la numeroase recunoaşteri arheologice în Moldova, ale căror rezultate le-a publicat în volumul "Aşezări din Moldova de la paleolitic până în secolul XIII", prioritate tematică în ţara noastră.
Bogata sa activitate de cercetare s-a concretizat într-un număr impresionant de cărţi, studii, comunicări şi rapoarte apărute în ţară şi peste hotare, printre care "Nouvelles données concernant le néolotique carpatho-balkanique", "Depozitul de bronz de la Bârsana"(Maramureş), "Contribuţii la sfârşitul epocii bronzului şi începutul epocii de fier din Moldova", "Cetăţuia de la Stoicani", "Populaţii şi culturi în spaţiul carpato-dunărean în prima jumătate a mileniului I î.