Mulţi oameni se tem să doneze sânge din diferite motive! Unora le este frică de durere sau au convingerea că riscă să contacteze vreo boala! Realitatea este alta: înţepătura de ac este extrem de discretă, iar donarea de sânge este sigură. Mai mult decât atât, calitatea profesională a personalului medical de la Centrul de transfuzii (CTS) Braşov este peste standarde, cu alte cuvinte, sunteţi pe mâini bune! În România, numărul donatorilor abia dacă ajunge la 2%, în condiţiile în care media europeană este de zece procente.
O jumătate de oră pentru tine, o viaţă pentru alţii. Este foarte uşor, nedureros şi durează puţin. Cel mult o jumătate de oră pentru a salva o viaţa. Există totuşi câteva reguli pentru a te număra printre cei ce donează sânge. Să fii sănătos, să nu ai răceală sau vreun virus, dar există reguli şi în ceea ce priveşte greutatea şi vârsta. Astfel, cei de peste 55 de ani, mai pot dona doar cu adeverinţă de la medicul de familie. La fel şi cei ce nu au mai donat de peste un an. Reguli există şi la greutatea corporală. Şi cam atât. Cartea de identitatea să o ai la tine, când te prezinţi la centrul de transfuzii sanguine. Cadrele sanitare te pun să completezi un chestionar, la care trebuie să răspunzi cu sinceritate. Apoi, intri pe mâna asistentelor medicale.
Nu mestecaţi gumă. Înainte să intri în sala de donare, un afiş îţi atrage atenţia. Nu ai voie să mesteci gumă! Asistentele medicale îţi explică, pas cu pas ce se întâmplă cu tine cât timp eşti pe masa de consultaţie. „O să simţiţi o înţepătură care e mai mult neplăcută decât dureroasă. Este exact că la recoltare de analize, doar că durează un pic mai mult. Eu rămân în permanenţă lângă dumneavoastră, este foarte important să fiţi liniştită”, a spus Petronela Panaete, asistent medical CTS Braşov.
Mâncăm sau nu înainte să donăm sânge? Întotdeauna a existat o dilemă pe