Guvernul îşi va asuma mâine, răspunderea pe Legea privind retrocedările, care prevede restituiri în natură, dar şi mărirea perioadei de timp în care să fie menţinută destinaţia clădirilor, de la 5 la 10 ani. 37 de clădiri în care funcţionează instituţii de învăţământ preuniversitar din judeţul Cluj sunt revendicate şi urmează să fie retrocedate.
Mii de elevi clujeni puşi pe drumuri din cauza retrocedărilor. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, 37 de şcoli, licee şi grădiniţe din judeţ sunt în curs de a fi retrocedate. Proiectul legislativ prevede, până la restituirile în natură, posibilitatea prelungirii chiriei cu încă 5 ani în cazul clădirilor revendicate în care funcţionează instituţii de învăţământ. Cea mai nouă pierdere a unui edificiu al unei instituţii de învăţământ din Cluj este clădirea Liceului "Apaczai Csere Janos". Clădirea a fost retrocedată Eparhiei Reformate.
Edificiul a fost construit în 1926 şi de atunci deserveşte instituţii de învăţământ. "Clădirea s-a retrocedat printr-o decizie a Curţii Supreme. De atunci nu s-a finalizat punerea în posesie a Bisericii. În urma discuţiilor cu Eparhia Reformată din Ardeal, domnul episcop ne-a asigurat că aici doreşte să funcţioneze o şcoală, în continuare şi nu vom fi nevoiţi să ne mutăm", a explicat directorul instituţiei, Voros Alpar, pentru ZIUA de CLUJ.
Situaţia nu este atât de optimistă în cazul clădirii Grupului Şcolar de Protecţia Mediului de pe strada Horea. Edificiul urmează să fie retrocedat, deşi instituţiei de învăţământ nu i s-a prezentat vreun document în acest sens. "Procesul cu Eparhia Reformată a început în 2007, noi am câştigat, ei au făcut recurs şi susţin, din 2011 că au câştigat. Noi nu am văzut vreun document. Primăria a făcut investiţii în 2012, a reparat faţada clădirii, am făcut lucrări de schimbare a instalaţiei electrice, din investiţii şi venituri pr