Ţara noastră ar putea ieşi oficial din procedura de deficit excesiv (PDE) în vara anului viitor, se arată într-un raport al Erste. "Republica Cehă şi România urmează să îşi îndeplineas-că termenele limită impuse prin PDE pe baza datelor pentru 2013, prin urmare pot ieşi oficial din PDE în vara anului 2014", estimează Juraj Kotian, director cercetare Macro/FI pentru Europa Centrală şi de Est (ECE) în cadrul grupului financiar.
Ţara noastră, Cehia, Polonia şi Slovacia, au un potenţial de creştere mai mare decât alte state membre ale Uniunii Europene (UE), precum şi un nivel mai scăzut al datoriei, comparativ cu aces-tea, ceea ce le permite o creştere mai mare a cheltuielilor, potrivit raportului. Spre deosebire de multe dintre ţările UE, care vor fi nevoite să majoreze taxele pentru a putea menţine nivelul actual al cheltuielilor, statele din Europa Centrală şi de Est pot să evite astfel de măsuri, cu condiţia să păstreze politici care favorizează creşterea economică şi să plafoneze majorarea cheltuielilor sub 1% în termeni reali, arată Juraj Kotian. "De asemenea, aceste state beneficiază şi de un spaţiu de manevră mai mare pentru deducerea costurilor aferente reformelor sistemelor de sănătate, de pensii şi pieţei muncii, precum şi facilitării cheltuielilor cu investiţiile. Toate acestea ar trebui să le încurajeze să continue aplicarea de politici economice care favorizează creşterea", consideră domnia sa.
Cele cinci state din ECE incluse, în prezent, în procedura de deficit excesiv (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi România) ar urma să iasă din aceasta cel târziu anul viitor, posibilele sancţiuni financiare reprezentând un element de motivare a acestora, estimează analistul, subliniind: "Ameninţarea cu suspendarea temporară a finanţării din fondul de coeziune, care însuma în medie aproximativ 0,7% din PIB în ECE5 în 2012, este pentru statele din ECE5 un