Un basarabean inteligent susţine o teorie simplă: ca să schimbi o mentalitate ai nevoie de trei generaţii. Pe prima o lichidezi, a doua tace de frică, iar cea de-a treia crede de bunăvoie.
Istoria românilor a fost, din păcate, totdeauna, plină de trădători. N-au reuşit să ne îngenuncheze nici otomanii, nici habsburgii, nici ruşii, cât am reuşit noi înşine.
Numai că niciodată n-au existat atât de mulţi trădători din convingere ca şi astăzi. La fiecare rundă de alegeri ni se repetă că trebuie să alegem oameni inteligenţi, profesionişti, analitici, carismatici. Nu. Trebuie să alegem în primul rând oamenii care cred în Dumnezeu şi în ţară. De asta ducem lipsă.
Specialiştii n-o să-şi ridice niciodată nasul dintre hârtii să spună că regionalizarea e un fel de feudalizare a României şi că nu există niciun alt argument real pentru aplicarea ei decât crearea unor posturi de baron pentru nişte băieţi deştepţi, nemulţumiţi că nu şi-au găsit locuri în guvern.
Analitic, nimeni nu o să le spună răspicat secuilor că falsifică istoria şi că jonglează cu termeni ca „autodeterminare” şi „independenţă”, intrând într-o sferă penală: atentat la integritatea teritorială.
Un profesionist n-o să le spună răspicat guvernanţilor că au o politică naţională dezastruoasă şi că, din vina lor, pentru „trei galbeni”, românii îşi fac cetăţenii maghiare.
Un om „politic corect” n-o să recunoască că politica noastră externă şi relaţia cu vecinii este dezastruoasă şi că am devenit oficial „ruda săracă” a europenilor.
Niciun „tehnocrat” n-o să ceară demnitate pentru români şi n-o să-i spună unui politician umflat că minte cu neruşinare şi că, mulţumit cu cât a furat neprins, ar trebui să plece acasă.
Niciun „tip carismatic” n-o să recunoască faptul că justiţia română e la fel de aservită ca în perioada comunistă. Şi nici un „tip popular” n-o să r