Alcoolul îngraşă! Aşa credeţi, pentru că aşa vi s-a spus. Poate că aţi avut şi remuşcări la gândul că toate kilogramele dvs. excedentare trebuie puse pe seama alcoolului, aşa cum se insinuează. Nu era nevoie să căutaţi mai departe. Vom încerca să stabilim, cu obiectivitate, care este situaţia în această privinţă.
Alcoolul pur aduce în organism 7 kcal/gram. Este adevărat că alcoolul îngraşă. Dar mult mai puţin decât zahărul, pâinea albă, cartofii şi orezul. De aceea, după ce aţi pierdut kilogramele în exces, puteţi reintroduce rapid vinul, într-o cantitate absolut acceptabilă (circa o jumătate de litru pe zi). Alcoolul îngraşă pentru că este o glucidă rapid metabolizată şi pusă în rezervă imediată, după ce a stimulat secreţia de insulină. Dar aceasta se întâmplă în special când sunteţi pe stomacul gol. Când este deja plin, mai ales cu protide-lipide(carne, peşte, brânzeturi), alcoolul se metabolizează mai puţin rapid, prin combinarea sa cu alimentele, şi produce, astfel, o cantitate redusă de grăsimi de rezervă.
Alcoolul are un efect depresor asupra sistemului nervos central, ceea ce înseamnă că îi încetineşte functiile: memoria, percepţia vizuală şi vorbirea, diminuând capacitatea de funcţionare a întregului organism. Diferenţa între cantitatea de alcool care te îmbată şi cea care te omoară este destul de mică. Motivul pentru care oamenii nu mor frecvent prin intoxicaţie cu alcool este că stomacul fiind foarte sensibil, apare rapid reflexul de vomă. Intoxicaţia acută cu alcool se manifestă prin tremor, anxietate, iritabilitate, greaţă şi vomă, reducerea funcţiilor mentale, vertij, comă şi uneori deces. Alcoolismul cronic afectează toate organele, în special ficatul, inima, creierul, muşchii şi poate produce deficienţe nutriţionale.
Alcoolul este principala cauză de retardare mintală în ţările europene. Descris pentru prima dată la sfârşitul an