Locuitorii unui sat construit pe locul fostei colonii romane Romula Malva caută, de ani de zile, vestigii despre care cred că i-ar putea îmbogăţi.
La nord de Caracal, pe malul drept al Oltului, în satul Reşca, din localitatea Dobrosloveni, se află rămăşiţele coloniei romane Romula, care a fost înfiinţată în secolele II - III pe locul unei mai vechi aşezări dacice. Oamenii din zonă sunt convinşi că şi-au construit case chiar pe o mină de aur.
Sub pământ, acolo unde se găsesc urmele vechii cetăţi Romula Malva, ar exista şi o comoară, pe care localnicii nu au reuşit până acum să o găsească. Sătenii nu se dau bătuţi şi visează, în continuare, la ziua în care vor găsi galbeni în pământ. Joiţa Rita are 73 de ani şi povesteşte că, de mai bine de 20 de ani, tot încearcă să găsească comoara ascunsă. „Aici, în zonă, au venit arheologi de-a lungul anilor şi au făcut săpături peste săpături, împreună cu noi, localnicii. Au fost găsite obiecte din aur, care au fost duse la muzeu. Nu putea nimeni să le păstreze. Erau cu ochii pe noi ca pe butelie, nu care cumva să le luăm. Dacă vă spun câtă băutură am băut eu împreună cu ei să găsim comoara, nu mă credeţi! Ştiu că sub pământ sunt ascunse şi două porţi din aur, pe care tot satul vrea să le găsească“, a dezvăluit Joiţa.
Isteria existenţei unei comori a început încă din 1965, când au avut loc primele săpături arheologice. „Cum s-a dat vestea în ţară că la noi, la Reşca, există o comoară, cum am început să fim vizitaţi de persoane care vor să se îmbogăţească peste noapte. Eu mi-am construit casa chiar în locul unde a existat cetatea Romula Malva. Sincer să vă spun, m-am gândit deja ce aş face dacă aş găsi comoara, dar vreau să ţin secret acest lucru. Este un vis al meu, pe care nu vreau să îl împărtăşesc tuturor. Ştiu că aşa nu mai poate deveni realitate“, a mai spus Rita Joiţa.
METROPOLA D