Un nou studiu al Băncii Mondiale arată că piraţii somalezi provoacă economiei mondiale pierderi de 18 miliarde de dolari din cauză că transportatorii sunt obligaţi să schimbe rutele comerciale
Dacă acest lucru nu era îndeajuns, primele de asigurare sunt din ce în ce mai scumpe
Atacurile piraţilor dăunează şi economiei somaleze şi ţărilor din apropiere, principalele sectoare lovite fiind turismul şi pescuitul
Piraţii somalezi care "vânează" în apele Africii provoacă daune de miliarde de dolari în fiecare an şi afectează dur economiile ţărilor vecine, se arată într-un nou raport al Băncii Mondiale (BM). Chiar dacă numărul deturnărilor în regiune a scăzut semnificativ faţă de 2012, pirateria costă economia globală 18 miliarde dolari în fiecare an, transmite CNN.
Mai mult, costurile se majorează, deoarece transportatorii maritimi sunt obligaţi să schimbe rutele comerciale, facturile la carburanţi cresc, precum şi asigurările premium, respectiv salariile gărzilor de corp înarmate, angajate să păzească navele.
Pirateria, o lovitură grea pentru economia ţărilor est-africane
Ţările din această zonă se bazează în primul rând pe sectorul turismului şi cel al pescuitului, care sunt puternic afectate de către piraţi.
Din 2006 până în 2012, turiştii au cheltuit cu 25 la sută mai puţin în ţările de coastă est-africane decât în restul ţărilor subsahariene, în principal din cauza numărului mai mic de turişti bogaţi.
Piraţii strică imaginea de oază turistică a acestor state, astfel că vizitele au scăzut cu 6,5%. Potrivit BM, exporturile de produse din peşte provenite din ţările afectate de piraterie au avut de suferit, diminuându-se cu 23,8% începând cu 2006, anul considerat ca fiind de început pentru fenomenul pirateriei.
Cele mai afectate state sunt Comoros, Djibouti, Kenya, Mozambic, Madagascar, Mauritius, Ins