Curăţarea hotei nu se face doar din motive de igienă sau de aspect, dar şi din alte raţiuni. O acumulare excesivă de grăsimi pe hotă şi pe filtrele metalice poate să constituie un risc sporit de incendiu. Însă atunci când o cureţi, trebuie să ştii ce substanţe se folosesc şi ce elemente se detaşează.
Partea interioară a hotei, precum şi filtrele, trebuie să fie curăţate din când în când. În funcţie de tipul de hotă, în funcţie de cât de mult se găteşte pe aragaz, curăţarea hotei s-ar putea face, de exemplu, cel puţin o dată la o lună.
1. Deconectează hota de la reţeaua electrică
Pentru a curăţa hota de bucătărie, nici ea, nici aragazul nu trebuie să se afle în funcţiune. De asemenea, înainte să începi să o cureţi, debranșeaz-o de la reţeaua electrică. Urmăreşte instrucţiunile din manualul de utilizare al hotei.
2. Foloseşte substanţele şi metodele potrivite
În funcţie de materialul din care este făcută hota, trebuie să se folosească substanţele potrivite pentru curăţare. De exemplu, la o hotă din oţel inoxidabil, există substanţe brevetate, precizate în manualul de instrucţiuni. Deşi este tentantă ideea de a curăţa hota cu ajutorul unui aparat de curăţat pe bază de aburi, acest lucru nu este recomandat. Pentru filtre, ai nevoie fie de un produs special pentru îndepărtarea grăsimii, fie de o soluţie din apă fierbinte şi detergent.
3. Foloseşte materialele potrivite pentru curăţarea hotei
În procesul de curăţare, nu se folosesc bureţi metalici şi nici produse abrazive sau corozive, deoarece există riscul de a deteriora aparatul. Pentru a şterge hota de ultimele resturi şi a usca suprafeţele, ai nevoie de un material bun, care nu se scămoşează.
4. Curăță filtrele
Filtrele de metal se spală, deoarece acestea colectează particulele de grăsime din aer şi, în timp, se înfundă. Dacă nu sunt curăţate, există riscul unui incend