Istorici din România şi cercetărori din Germania vor prezenta, la Sibiu, în cadrul unei conferinţe, aspectele politice şi sociale ale răscumpărării a etnicilor germani, transmit organizatorii.
Conferinţa este organizată de reprezentanţii Organizaţiei Sibiu a Forumului Democrat al Germanilor din România cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer.
În cadrul seminarului vor fi prezentate, pentru prima dată, poziţiile ambelor părţi – cea română şi cea germană – pentru analizarea problema în complexitatea ei.
La eveniment va participa şi Heinz-Guenther Huesch. Avocatul german şi politicianul CDU dr. Huesch a fost negociatorul părţii germane între 1968 şi 1989.
Reîntregirea familiilor etnicilor germani din România cu rudele rămase în Germania ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial s-a dezvoltat în anii dictaturii lui Ceauşescu în cea mai amplă acţiune de cumpărare/vânzare de persoane din istoria modernă a Europei. Deoarece condiţiile de trai din România s-au înrăutăţit continuu, din an în an a crescut numărul celor care doreau să emigreze.
În public, Ceauşescu afirma că reîntregirea familiilor s-a încheiat, prin emisarii săi, cerea însă sume tot mai mari în valută pentru a aproba emigrările. În baza unor acorduri confidenţiale încheiate între negociatori germani şi români, între 1968-1989 în jur de 230.000 de etnici germani au părăsit România, stabilindu-se în RFG, primele răscumpărări avand însă loc în anii 1950.
„Reîntregirea familiilor” constituie un capitol delicat, controversat şi dureros în relaţiile dintre Republica Federală Germania şi România. Ceea ce înainte de decembrie 1989 a fost o bănuială, a devenit certitudine odată cu deschiderea arhivelor româneşti: RFG a plătit multe milioane de mărci germane pentru a răscumpăra etnici germani, tratând în acest scop cu înalţi reprezentanţi ai