Un bărbat din Sibiu este suspect de boala Lyme după ce a fost înţepat de o căpuşă. Acesta se află sub tratament cu antibiotice la Spitalul Judeţean Sibiu, iar starea lui este stabilă.
Bărbatul în vârstă de 61 de ani, din localitatea sibiană Şoroştin, s-a prezentat la spital la sfârşitul săptămânii trecute, după ce a fost înţepat de o căpuşă, iar piciorul i s-a umflat foarte tare. În trei săptămâni, medicii vor știi sigur dacă este vorba despre aceasta boală abia în trei săptămâni, când vor fi gata analizele, potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului din Sibiu Decebal Todăriţă.
De vineri şi până luni dimineaţă, 16 persoane cu vârste cuprinse între 25 şi 76 de ani au ajuns la Unitatea Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Sibiu după ce au fost înţepate de căpuşe, însă numai bărbatul în vârstă de 61 de ani a necesitat internare. Şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” a înregistrat la sfârşitul săptămânii 45 de cazuri de înţepături de căpuşe, potrivit prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul instituţiei.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, în judeţ există "o infectare masivă a populaţiei de căpuşe cu bacteria Borellia burgdorferi (responsabilă de îmbolnăvirea cu boală Lyme – n.r) şi prin urmare un risc crescut de îmbolnăvire pentru populaţie, după înţepătura de căpuşă". Persoanele cu cel mai mare risc de îmbolnăvire sunt cele care lucrează în aer liber (silvicultori, agricultori, constructori, grădinari, lucrători în amenajarea spaţiilor verzi, în administraţia parcurilor şi pădurilor), dar și cei care petrec mult timp în natură (păduri, parcuri), mai spun reprezentanții DSP.
Specialiștii recomandă îmbrăcămintea cu mânecă lungă şi pantaloni lungi, aplicarea de soluții insectifuge pe piele, pulverizarea hainelor cu insecticide, evitarea activităţilor în apropiere de păduri, arbuşti, iarbă î