Despre Vlad Ţepeș “Dracula”se scrie că s-a iubit timp de 20 de ani cu o săsoaică din Braşov crescută la mănăstire, Katharina, alături de care a avut cinci copii.
S-a îndrăgostit iremediabil de tânăra care pe atunci avea doar 17 ani, iar el 34. Aceasta i-a fost amanta care i-a dăruit cinci copii, deşi era căsătorit din 1442 cu Anastasia-Maria, nepoata reginei Poloniei Sofia Jaggelo.
Se pare că această femeie a fost singura fiinţă pentru care Dracula a făcut crize de gelozie…
Se spune că din momentul in care a văzut-o pe Katharina Siegel, Vlad Ţepeş a uitat complet de celelalte aventuri ale sale, printre care Ursulla din Schassburg/Sighişoara, Erika din Bistriţa şi Lize din Hermannstadt/Sibiu.
Conform unor relatări ale cronicilor se pare că multe din actele pline de cruzime ale voievodului se datorau frustrărilor, geloziei şi furiei pe care o resimţea Dracula departe de Katharina.
Vlad Tepes vroia să o ia în căsătorie pe Katharina, dar rigorile religiei nu îi permiteau, deşi avea mai mulţi copii cu amanta din Braşov. I-a scris, chiar, de două ori Suveranului Pontif, Papa Pius II, cerându- i o scrisoare de indulgenta pentru a i se anula căsătoria cu Anastasia.
Katharina i-a fost aproape până spre sfârşitul vieţii domnitorului, după care se spune că ea s-ar fi retras la mănăstire.
Despre Alexandru Ioan Cuza, istoricul C. C. Giurescu,îl descria astfel: “Un om simpatic şi inteligent, având replica promptă şi ascuţită. Chiar şi slăbiciunile sale – nu dispreţuia, mai ales nu dispreţuise în tinereţile sale, un pahar de vin bun şi omagia frecvent sexul frumos – erau din acelea pe care contemporanii le priveau cu îngăduinţă“.
La 30 aprilie 1844, Alexandru Ioan Cuza s-a căsătorit cu Elena Cuza, o femeie cu un caracter total opus de soţul ei.
Domoală, retrasă, cumpătată, cam stângace şi puţin timidă, lipsită de încredere în forţel