Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu anunţă un necesar de investiţii în Bucureşti, în următorii săi ani de mandat, de 13 mld. euro. Dar sumele pe care le-a bugetat pentru următorii patru ani, la capitolul investiţii, sunt de 10 ori mai mici, de doar 5,5 mld. lei, adică 1,2 mld. euro, ceea ce înseamnă că edilul mai trebuie să găsească 12 mld. euro pentru a-şi pune în practică ideile.
La sfârşitul săptămânii trecute, edilul-şef şi-a prezentat raportul său anual şi planurile de viitor, avansând şi o cifră: 13 mld. euro necesarul de finanţare pentru Bucureşti şi zonele limitrofe în următorii ani. „Numai Bucureştiul şi regiunea de influenţă din jur au nevoie de 13 mld. euro pentru toate proiectele, şi ale celor din teritoriu, nu numai ale noastre. Banii există, dacă ştii să-i aduci. Şi îi aduci din Uniunea Europeană“, a explicat Oprescu, citat de Mediafax. De unde atâţia bani?
Primăria Generală nu are un buget aprobat pentru 2013, deşi limita legală de aprobare era 8 aprilie. Proiectul bugetului centralizat al Primăriei Municipiului Bucureşti pentru 2013 şi previziunile până în 2016 prevede venituri de 4,5 mld. lei (1 mld. euro) în 2013. Din aceşti bani, cheltuielile de capital ar însemna 1,3 mld. lei (290 mil. euro).
Sumele sunt pur orientative când vorbim de bugetul Bucureştiului, care an de an ratează ţinta de venituri. Anul trecut bugetul consolidat votat de Consiliul General al Muncipiului (CGMB) prevedea venituri de peste 1 mld. euro (4,6 mld. lei). Execuţia bugetului general consolidat evidenţiază venituri de 755 mil. euro în 2012. Aproape un sfert (24%) din aceste venituri a mers spre cheltuielile de capital – 181 mil. euro (este vorba despre plăţile efective pentru investiţii făcute de Primăria Generală). Anul acesta, cheltuielile de investiţii ar urma să însemne, potrivit proiectului de buget, 1,3 mld. lei (2