Chiar dacă pare greu de crezut, există o comună în care unul din trei oameni este şomer cu acte în regulă. Există şi o explicaţie pentru acest şomaj exorbitant, respectiv şansa de a încasa ajutoare sociale.
O comună din judeţul Suceava bate toate recordurile în ceea ce priveşte numărul de şomeri. În actele oficiale, la Valea Moldovei şomajul este de 29%, adică unul din trei oameni stă acasă şi cerşeşte mila statului.
Cei mai mulţi dintre şomeri sunt de etnie romă, iar majoritatea nu a lucrat niciodată. Şi totuşi, ei figurează drept şomeri, iar explicaţia este una simplă: au nevoie de acest statut pentru a încasa venit minim garantat, alte ajutoare sociale ori alimentele de la Uniunea Europeană.
La sediul Primăriei din Valea Moldovei, pelerinajul romilor este zilnic la biroul de asistenţă socială. Fiecare şomer are propria poveste. Adrian, spre exemplu, este tată a cinci copii şi într-o permanentă căutare a unui loc de muncă.
„Muncesc cu ziua, nu zilnic, cum aş vrea, ci când găsesc ceva de lucru la cei care au posibilităţi. Din asta trăiesc, iar ca venituri, alocaţia copiilor e singurul venit sigur. În rest, ceea ce găsim e ocazional. Ajutor social, eu, de exemplu, nu am avut timp de cinci ani, abia acum depun dosarul, că nu mă mai descurc”, a spus Adrian.
Tot la sediul Primăriei din Valea Moldovei era şi Lidia Ţucă. Deşi are numai 30 de ani, casa îi este plină de copii, cinci la număr. Iar pentru a hrăni atâtea guri este nevoie de bani şi de unde pot fi obţinuţi aceştia decât de la stat.
„Am rămas cu cinci copii, bărbatul meu a murit şi sunt necăjită, pe drumuri, vai de capul meu, nu-mi dă nimeni ajutor să fac o pomenire. Copiii mai merg cu cerutul, că nu au ce mânca, ce să facă? Decât să fure....”, s-a lamentat Lidia Ţucă. Un alt om, aceeaşi poveste.
Ţucă Magherean a împlinit 52 de ani, dar în viaţa sa nu a fost angajat nici