Vezi
Calculatorul, televizorul sau telefoanele de ultima generatie au devenit parte din viata copiilor mileniului trei. Majoritatea petrec ore in sir jucandu-se sau vizionand filme. Exista insa si exceptii - tineri care aleg sa citeasca o carte in timpul liber, care cauta pe rafturi povesti fascinante si se lasa purtati de imaginatie intr-o cu totul alta lume. La Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare vin zilnic zeci de astfel de „clienti” din noua generatie, iar printre cele mai cautate stiluri se numara aventura si fictiunea.
Mare trecere in randul cititorilor adolescenti au si cartile inspirate din viata reala a tinerilor. In opinia bibliotecarilor baimareni, copiilor le place sa lectureze carti peste nivelul varstei lor si aleg, de cele mai multe ori, aparitiile editoriale recente, in detrimentul volumelor aflate in listele de lectura obligatorie.
„Nu le place ce se aseamana cu varsta lor. Parerea mea, in calitate de bibliotecar, este ca citesc peste nivelul varstei lor. Le plac foarte mult cartile cu vrajitori, cartile SF in special, si citesc lectura obligatorie pentru ca este cea recomandata de profesori, de invatatori, dar si de parinti. Toti parintii recomanda literatura obligatorie, recomanda clasicii literaturii romane si universale, nu neaparat cartile pe care le citesc ei acum”, a aratat seful serviciului Sectia pentru copii, Corina Span.
Pentru unele carti care au mare trecere, copiii se inscriu chiar pe liste de asteptare. Astfel, unele volume nu apuca sa stea pe rafturile Bibliotecii Judetene, fiind imediat imprumutate.
”Cele mai citite carti, si in 2013, la sectia pentru copii raman in continuare
« Jurnalul unui pusti », « Insemnarile unei pustoaice », « Marele Nate », « Pantalonii calatori » sau colectia « Tunele ». Acestea sunt cartile la care copiii vin, se inscriu pe liste de