Universitățile din toată țara s-au confruntat cu probleme financiare grave în asigurarea fondurilor pentru cercetare. Multe dintre proiectele în care sunt angrenați profesori, dar și zeci de studenți, au fost finanțate de programe europene, care mai apoi au blocat decontările.
După prima lovitură a venit și a doua. Bugetul Educației este și anul acesta prea mic și nu mai poate acoperi finanțarea cercetării. Oficialii din Educație au decis să înjumătățească sumele alocate cercetării. În 2013, bugetul pentru cercetare este de 665 de milioane de lei, în condițiile în care anul trecut a fost de 995 de milioane de lei. Reducerile ar putea afecta 300 de proiecte ale oamenilor de știință.
„Prin reducerea valorii granturilor de cercetare în timpul desfășurării lor este afectată major formarea studenților masteranzi și doctoranzi implicați în proiecte de cercetare. Este afectată de asemenea calitatea cercetărilor aflate în derulare, planificarea strategică a acestora precum și șansele României de a își îmbunătăți prezența și poziția în comunitatea științifică internațională”, a declarat Mihai Dragoș, președintele ANOSR.
Cei mai afectați de subfinanațarea și posibil oprirea proiectelor din cercetare sunt studenții doctoranzi din anul 3.
„Cercetătorii români au tras un semnal de alarmă cât se poate de corect referitor la ce se întâmplă cu granturile de cercetare. Ne solidarizăm cu ei și considerăm că este timpul ca asumările făcute de instituțiile publice să capete caracter obligatoriu și pentru instituții, nu doar pentru cei care depind de ele. Numeroasele nereguli din ultimii ani au creat probleme deosebit de mari tuturor membrilor comunității academice, inclusiv studenților. Progresul României este imposibil fără o investiție corespunzătoare, gestionată corect, în educație și cercetare și Guvernul României ar trebui să înțeleagă asta și să ia măsur