IAŞI. Un număr apreciabil de studenţi voluntari aiSocietăţii Studenţilor Medicinişti Iaşi (SSMI) s-au înscris la una dintre provocările propuse de Departamentul Drepturile Omului, Refugiaţi şi Paceşi anume proiectul„Violenţa din Umbre”,ce se vadesfăşura în perioada 25-30 Aprilie 2013.
Aflându-se la prima sa ediţie, acesta îşi găseşte corespondenţi naţionali în proiecte cu acelaşi interes, dezvoltate în multiple centre universitare din ţară de către organizaţii studenţeşti ale Facultăţilor de Medicină. Pe durata desfăşurării proiectului, studenţii vor vizita elevi din clasele gimnaziale ale liceelor din mediul rural cu scopul de a le oferi acestora o perspectiva reală asupra consecinţelor ce apar în urma violenţei domestice. Prezentarea urmăreşte elucidarea diferitelor modalităţi de manifestare al abuzului: fizic, emoţional, verbal, sexual, abuz prin neglijare sau prin exploatare şi a metodelor de combatere a acestuia.
„Conturând o problema naţională, deseori nu se conştientizează efectele nefaste ale violenţei asupra copilului. Proiectul Violenţa din Umbre îşi propune să schimbe viziunea deteriorată pe care copiii abuzaţi o au formată în privinţa comportamentului în familie, sa îndepărteze totodată sentimentul de revoltă şi să informeze elevii vis-a-vis de sprijinul acordat de Societatea Română prin instituţiile profesionale profilate în acest sens”, a declarat Agafiţei Elena Teodora, coordonator local al proiectului.
Studenţii UMF vor organiza mâine, 17 aprilie, un flashmob, pentru a marca realizarea acestui eveniment şi în special pentru a urmări îndeaproape reacţiile oamenilor participanţi la desfăşurarea proiectului, pentru a avea o privire de ansamblu asupra conceptului de violenţă domestică.
„Problema este abordată nu numai dintr-o perspectiva medicală, psihologică, cât şi dintr-un punct de vedere legislativ. Fiecare student instruit an