PDL cere "renunţarea la orice formulă de politizare" a cercetării româneşti. Vicepreşedintele Raluca Turcan comentează la RFI criza din acest domeniu, după ce membrii Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice au decis să îşi prezinte demisiile.
Raluca Turcan precizează că "Partidul Democrat Liberal are trei paşi pentru a rezolva această problemă. În primul rând, eşalonarea finanţării proiectelor, în funcţie de stadiul de realizare, de comun acord cu beneficiarii, menţinerea evaluării proiectelor de cercetare ştiinţifică la un nivel de evaluare internaţional şi renunţarea la orice formulă de politizare".
În opinia sa, "a fost tăiată finanţarea pentru nişte proiecte evaluate internaţional, lucru pe care noi l-am menţionat şi la dezbaterile pe buget şi în interpelări şi declaraţii politice în Parlamentul României, până la declanşarea acestei crizei şi mai mult decât atât, se creează premisele unei politizări. S-a afirmat foarte clar de către conducerea ministerului că proiectele care au fost sistate, tăiate de la finanţare vor fi din nou evaluate de nişte cercetători români. Aşadar, nişte cercetători internaţionali, proiecte de anvergură internaţională au fost lăsate la o parte, urmând a fi trecute acum prin filtrul unor oameni aleşi de conducerea ministerului, care nu ştim exact ce abordare vor avea".
Politizare după modelul universităţilor?
Raluca Turcan avertizează că există riscul politizării cercetării româneşti: "Mi-e teamă de o politizare şi a cercetării la vârf, aşa cum s-a întâmplat în învăţământul superior, când prima preocupare a celor de la Ministerul Educaţiei atunci când au ajuns la putere a fost să renunţe la incompatibilităţi, astfel încât să poţi să fii şi senator şi deputat, demnitar cu funcţii politice, dar şi în conducerea universităţilor. Asta înseamnă politizare, înseamnă ştirbirea prestigiului şi profes