Utilizatorii de Facebook se autocenzurează atunci când scriu un status şi de multe ori îl şterg de teama efectelor care ar putea apărea. Aceasta este concluzia unui studiu privind comportamentul persoanelor pe reţeaua socială.
Studiul a fost realizat la Universtatea Carnegie Mellon de către Sauvik Das şi Adam Kramer, cercetător de date la Facebook. Astfel, potrivit cercetării, 71% din cei 3,9 milioane de utilizatori testaţi anul trecut îşi cenzurează postările. Aceasta a fost concluzia după 17 zile de analiză.
"Am încercat o analiză explicativă a cenzurii de ultim moment, adică a conţinutului filtrat după ce a fost scris. Am colectat date de la 3,9 milioane de utilizatori timp de 17 zile şi am asociat cenzura cu diverse caracteristici ale userului", au spus cei doi. Astfel, această autocenzură demonstrează că de multe ori pentru utilizatori contează mai mult părerea celorlalţi decât exprimarea propriilor dorinţe şi credinţe pe Facebook.
Bărbaţii se autocenzurează mai mult în postări decât femeile, iar cei care se autocenzurează au şi o formă de represiune asupra cititorilor şi comentatorilor, deoarece le şterg comentarii.
Datele arată că 51% au cenzurat măcar un post, 44% au cenzurat măcar un comentariu, media fiind de 3,2 comentarii cenzurate în 17 zile. Una dintre descoperirile care i-au surprins pe cei doi cercetători este faptul că 33% din toate postările potenţiale sunt cenzurate, iar aceste cifre sunt mult mai mari decât se aşteptau.
Mai multe detalii pot fi găsite în studiul complet de mai jos. Self-censorship on Facebook