Caii din rasa pur sânge arab sunt caii perfecţi. Istoria lor ne duce cu circa 4.500 de ani înapoi, până în ţinuturile aride şi secetoase stăpânite de beduini, în peninsula arabă. Sunt atestaţi încă din jurul anului 1.360 î.H., când apărea, în Mesopotamia, primul tratat, scris pe tăbliţe de lut, Hittite Hippologica Hethitica, în care erau prezentate moduri de îngrijire a cailor de război şi de curse. În România, în 1928 s-a înfiinţat Herghelia de la Mangalia, care avea să devină cel mai mare centru de reproducere din întreaga ţară pentru caii pur sânge arab.
Herghelia este acum în carantină, după ce la mai multe exemplare au fost descoperite cazuri de leptospiroză. Din păcate a ajuns aproape în paragină, din cauza dezinteresului şi lipsei de fonduri. Ea aparţine de drept de Direcţia Silvică, dar specialiştii spun că aceasta are prea puţine legături cu caii. Lucrul acesta se vede la tot pasul: clădirile sunt părăsite, spaţiile imense par neîngrijite, parcarea pentru turişti lipseşte, cete de ţigani mici te întâmpină de la intrare.
Lipsurile materiale sunt însă completate de pasiunea celor care îngrijesc animalele. I-am întâlnit obosiţi, după ce au încercat să salveze, timp de o noapte întreagă, o iapă cu o sarcină dificilă. Nu au reuşit, aşa că în herghelie au mai rămas numai 306 cai.
Angajaţii de aici nu au voie să discute cu presa decât dacă obţin acordul Direcţiei Silvice. De la ei am aflat însă că exemplarele de pur sânge arab sunt urmaşele cailor profetului Mahomed.
Ce spun legendele
Una dintre legendele privitoare la originea rasei pur sânge arab spune că profetul Mahomed a ţinut mai mulţi cai fără apă, timp de câteva zile, în arşiţa deşertului. După aceste zile, i-a îndrumat către o oază. Caii au început să fugă spre apă, iar când s-a apropiat i-a strigat. Cinci dintre ei s-au întors din drum. Legenda se numeşte Al Khamsa, adică Cei