Marți, 16 aprilie, a avut loc la Alba Iulia evenimentul Economia socială în satele românești, primul din campania de promovare a rezultatelor proiectului RURES. Spațiul Rural și Economia Socială în România.
Managerii din două întreprinderi sociale, Asociația Tulnicul (Scărișoara) și Asociația Roșia Montană Verde (Roșia Montană), au fost prezenți la eveniment pentru a povesti cum s-a transformat un concept, economia socială, într-o realitate, în satelele lor.
La Scărișoara, un grup de trei persoane, și-a propus să ducă mai departe obiceiurile și să producă venit din comercializarea obiectelor și lucrărilor realizate de meșterii populari din zona Munților Apuseni. Deși recent înființată, în septembrie 2012, asociația a vândut până în prezent 20 de obiecte tradiționale și este în așteptarea unor noi comenzi, care asigură sustenabilitatea întreprinerii și perpetuarea unei tradiții a zonei.
La Roșia Montană, scopul asociației este promovarea turismului, a patrimoniului cultural și natural, prin drumeții educative, ateliere, tururi ghidate. Până în prezent, membrii asociației, roșienii, au organizat 4 tururi ghidate, pentru 120 de persoane. Elevi, studenți, au vizitat principalele obiective turistice, au descoperit alături de inginerul geolog al Asociației proprietățile rocilor și mineralelor. Veniturile au fost obținute prin donații.
La Gârbova, prin cultivarea și comercializarea legumelor, membrii asociației contribuie la îmbunătățirea condițiilor social-economice ale comunității rome.
În județul Alba, prin proiectul RURES au fost înființate 3 întreprinderi sociale, la Roșia Montană, Scărișoara și Gârbova. Întreprinderile sociale sunt entități cu activitate economică, administrate de oamenii locului, care contribuie totodată la revitalizarea comunităților în care au fost create.
Proiectul RURES. Spațiul Rural și Economia Socială î